Biyosidal Ürünle İşlenmiş Eşyalar
İşlenmiş eşya nedir?
Biyosidal Ürünle İşlenmiş Eşyalar Tebliğine (RG Tarih: 13 Mayıs 2018, Sayı: 30420) göre:
İşlenmiş eşya: Bir veya birden fazla biyosidal ürün ile işleme tabi tutulmuş ya da bunları kasten içeren madde, karışım veya eşyadır
veya
Biyosidal bir ürünün/ürünlerin; bir madde, karışım veya eşyanın bir bileşeni olacak şekilde, üretim aşamasında kullanılmasıyla (kasten kullanılmasıyla) elde edilen madde, karışım veya eşyadır.
İşlenmiş eşyalar piyasaya nasıl arz edilir?
Biyosidal ürünle işlenmiş eşyanın ana işlevinin biyosidal olup olmadığı önem taşımaktadır.
Eşyanın kullanım amacının, işlevlerine ilişkin iddiaların, varsa benzerlik gösteren biyosidal ürünün iddiaları ile karşılaştırılması, kullanılan biyosidal ürünün aktif maddesinin ve formülasyonunda yer alan bileşenlerin değerlendirilmesi gibi kriterlerin incelenmesi sonucunda eşyanın biyosidal ürün olarak mı yoksa işlenmiş eşya olarak mı değerlendirileceğine karar verilir.
İşlenmiş eşyanın bileşiminde yer alan ya da işleme tabi tutulduğu biyosidal ürünün/biyosidal ürünlerin, ilgili oldukları ürün tipinde ruhsatlı olması ya da biyosidal ürün envanterine kayıtlı olması ve aktif maddelerine ilişkin bir kısıtlama bulunuyorsa bu kısıtlamayı karşılamaları gerekmektedir.
İmalatçılar ya da ithalatçılar ürünlerinin raf ömürlerinin belirlenmesi ve ürünlerinin biyosidal özellikleri ile ürün iddialarının doğrulanabilmesi için ürünlerinin ilgili analizlerini yaptırırlar.
İşlenmiş eşyaya ilişkin örnekler:
- Kullanım sırasında mikrobiyal büyümeyi engellemek için biyosidal ürünle işlenmiş mutfak süngeri
- Koku oluşturan bakterileri kontrol etmek için biyosidal ürünle işlem görmüş giysiler
- Kumaşın dayanıklılığını artırmak için bir koruyucu ile işlenmiş tekstiller
- Deriyi çürümeye karşı koruyan bir mantar koruyucusu ile işlenmiş deri ürünler
- Antimikrobiyal bir yüzey oluşturmak için bir biyosidal ürünle işlenmiş kesme tahtası/ mutfak ekipmanı. (Avrupa Komisyonu İşlenmiş Eşya Kılavuzu)
Biyosidal bir ürünle, koruyucu ile işlenmiş antibakteriyel cep telefonu kılıfı, antiviral nevresim, antifungal/antiviral perde gibidir.
İşlenmiş eşya teknik dosyası nedir?
Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında;
İmalatçılar veya ithalatçıların, piyasaya arz edecekleri işlenmiş eşyalara ilişkin istenen
belge ve bilgileri içeren Teknik Dosyayı, Bakanlık tarafından istenmesi durumunda ya da denetim faaliyetleri sırasında Bakanlıkça görevlendirilen denetçilerin talep etmeleri halinde sunmaları gerekmektedir.
Bu belgeler:
Biyosidal ürünün etiket örneği, ruhsatnamesinin ve/veya izninin örneği, kullanılan biyosidal aktif maddelerin ya da biyosidal ürünlerin güvenlik bilgi formları, işlenmiş eşyanın güvenlik bilgi formu ve etiket örnekleri, işlenmiş eşyada kullanılan bileşenler ve materyallerin bir listesini içeren tasarım ve imalatın detaylı açıklaması, imalat ve depolama yerlerinin adresleri ve analiz raporlarıdır.
İthal bir biyosidal ürünle işlenmiş eşyanın ülkemizde piyasaya arz edilebilmesi için gerekenler:
Yurtdışında üretilen eşyaya biyosidal ürün işlenerek ülkemize getirilmek istenmesi halinde; öncelikle eşyaya işlenecek ürün ya da ürün olarak kullanılan aktif maddeye Sağlık Bakanlığından ithal izni (ruhsat) alınması için ruhsat başvurusu yapılması, ürün ruhsat başvurusu için gerekliliklerin yerine getirildikten ve biyosidal ürün ruhsatlandırıldıktan sonra, işlenmiş eşya teknik dosyasının hazırlanması gerekmektedir.
Biyosidal ürünle işlenmiş eşyalara ilişkin hizmet seçeneklerimiz:
- İşlenmiş eşyanın piyasaya arz edilebilmesi için, kullanılan biyosidal ürün ve eşya kapsamında gerekli incelemenin, değerlendirmenin yapılması, sürecin yönlendirilip, sürece ilişkin danışmanlık hizmeti verilmesi, gerekli belgelerin hazırlanması,
- İşlenmiş eşya güvenlik bilgi formu ve etiket örneğinin hazırlanması,
- İşlenmiş eşya'ya ilişkin Teknik Dosya'nın hazırlanması,
- İşlenmiş eşya ürün Denetimine hazırlık yapılmasıdır.
Biyosidal ürünle işlenmiş eşyaya ilişkin hizmet talepleriniz ve fiyat teklifi almak için "info@ulasmuhendislik.com" mail adresimiz ya da iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.
Diğer hizmetlerimiz:
- Biyosidal ürün ruhsat başvurusu ile ilgili bilgi için tıklayınız.
- UV-C Işınları kullanılarak yapılan ile dezenfeksiyona ilişkin ürünlerin izinlendirilmesi ile ilgili bilgi için tıklayınız.
- Yerinde üretilen biyosidal ürünlerin ruhsatlandırılması ile ilgili tıklayınız.
- Biyosidal ürünler mevzuatı ve ruhsat başvuru dosyası hazırlama eğitimi ile ilgili bilgi için tıklayınız.
- Aktif madde içermeyen biyosidal ürünlerin bildirimi ile ilgili bilgi için tıklayınız.
- Biyosidal ürün risk değerlendirme raporu bilgi için tıklayınız.
- Güvenlik bilgi formu (MSDS) hazırlama hakkında bilgi için tıklayınız.