Kozmetik Ürün Etiketi:
Kozmetik ürün etiketinde bulunması gereken bilgiler nelerdir?
Temel kural olarak: Kozmetik ürünlerin iç ve dış ambalajlarında yer alan bilgilerin, silinemez, kolayca görülebilir ve okunabilir olmaları gerekmektedir.
Etiketlerde, ürünlerin satış için sergilenmesinde ve reklamlarında kullanılan metin, isimler, ticari marka, resim, figüratif desenler veya diğer şekillerin, ürünlerin gerçekte sahip olmadıkları niteliklerin varmış gibi kullanılmaması ve bu yönde imada bulunulmaması gerekmektedir.
Kozmetik ürünlerin etiketleri üzerinde yer alan, ürüne ilişkin iddialarda kozmetik mevzuatının gereklilikleri dikkate alınmalıdır.
Etikette/ambalajda yer alması gereken bilgiler:
- Ürün adı ve markası
- Firma adı veya unvanı ve adresi: Ülke içinde yerleşik firmanın, adı veya unvanı ve adresi veya kayıtlı işyerinin adı veya unvanı ve adresi. Firmaya ait birden fazla adresin olması durumunda, ürün bilgi dosyasının hangi adreste olduğu belirtilir. İthal edilen ürünlerin menşeinin belirtilmesi gerekir.
- Kullanım amacı/fonksiyonu: Ürünün sunum şeklinden belli olmadığı durumda, ambalaj üzerinde ürünün fonksiyonu belirtilir.
- Ürünün nominal miktarı: Ağırlık veya hacim olarak ambalajlama anındaki nominal miktar (Beş gram veya beş mililitre altındaki ambalajlar, ücretsiz eşantiyonlar ve tek dozluk olan ürünler hariç) belirtilir.
- Ürünün minimum dayanma tarihi: Bu tarihe veya ambalaj üzerinde bulunduğu yere ilişkin verilecek detaylardan önce, kum saati sembolü ya da “__ tarihinden önce kullanılmalıdır” ifadesi gelmelidir. Tarih açıkça ve sırasıyla ay ve yıl ya da gün, ay ve yıl olarak belirtilir. Eğer gerekli ise, ürünün bu dayanıklılığının hangi şartlarda garanti altına alındığına dair ek bilgi verilir.
Minimum dayanma süresi 30 ayı geçen ürünlerde, tarih belirtilmesi zorunlu değildir. Ancak, bu ürünlerde ürünün açılmasından itibaren güvenli olacağı ve tüketiciye bir zarar vermeksizin kullanılabileceği sürenin belirtilmesi zorunludur. Açıldıktan sonra dayanıklılık kavramının aranmadığı ürünler hariç, açık kapak sembolü takiben kullanma süresi ay ve/veya yıl cinsinden yazılarak belirtilir.
- Kullanımda alınması gereken özel tedbirler: Kozmetik Yönetmeliğinin Ek III, Ek IV, Ek V ve Ek VI’sında yer alan ve “Etiket üzerinde belirtilmesi gereken kullanma talimatı ve tedbirler” sütununda listelenenler ve profesyonel kullanım için, özellikle saç bakımı olmak üzere alınması gerekli özel tedbirler, kozmetik ürün etiketinde belirtilir.
- Üretim kodu veya üretim şarj numarası: Eğer kozmetik ürün ambalajı çok küçük ise, bu bilginin belirtilme imkanı olmuyorsa bu bilgiler, dış ambalajın üzerinde bulunabilir.
- Ürün bileşenlerinin listesi: Bileşenler ilave edildiği andaki ağırlıklarına göre azalan sıra ile ambalaj üzerinde belirtilir. Bu liste, "Ürün Bileşenleri" veya aynı anlama gelen Türkçe veya yabancı dildeki ifadenin ("Ingredients") altında yer alır.
Ürün bileşenlerinin listesi ile kullanımda alınması gereken özel tedbirler bilgilerine ilişkin:
Bu bilgilerin ebat veya şekli nedeniyle ürüne ekli bir kılavuzda belirtilmesinin pratik veya mümkün olmadığı hallerde bu hususlar, kozmetik ürüne ekli olan etiket, bant veya kartta belirtilir.
Ancak bunun da mümkün olmaması halinde: kullanımda alınması gereken özel tedbirler bilgilerinin kutu veya ambalaj üzerinde ve ürün bileşenleri bilgilerinin için ise ambalaj üzerinde bulunması gereken kısaltılmış bilgiler veya aşağıdaki sembol kullanılarak söz konusu bilgilere atıfta bulunur.
"e" işareti: Bir ürünün hacminin ya da ağırlığının yasal olarak kabul edilmiş ortalama değerlere uygun olduğunu gösterir.
Kozmetik Ürün bildirimi kapsamındaki hizmetlerimiz:
- Kozmetik ürün bildirimi ve firma kayıt işlemlerinin yapılması,- Kozmetik ürün formülasyonun, ürün iddialarının, etiket örneğinin mevzuatlara uygunluğunun kontrolü,
- Kozmetik ürün ihracat sertifikası başvurusu ve nanomateryal bildirimlerinin yapılması,
- Kozmetik ürün güvenlilik değerlendirmesi ve bilgi dosyası hazırlanması.
Diğer başlıklar:
- Kozmetik ürün firma kaydı ve ürün bildirimi için tıklayınız.
- Kozmetik ürün bilgi dosyası hakkında bilgi için tıklayınız.
- Kozmetik ürünlere ilişkin yapılması gereken analizler nelerdir? tıklayınız.