Kozmetik Ürün Analizleri

Kozmetik ürünler için gerekli olan analizler nelerdir?

- Fiziksel-kimyasal analiz:
Bitmiş ürün spesifikasyonlarını içerir. Spesifikasyonda yer alan her parametre limitleriyle birlikte belirtilir.
- Stabilite testleri:
Makul saklama koşullarında kozmetik ürünün özelliklerini kaybetmeden koruduğu minimum dayanma süresi belirlenir.
Minimum dayanma süresi 30 aydan fazla olan ürünlerde kozmetik ürünün iç ambalajının açıldıktan sonra veya ilk kullanımını takiben insan sağlığına zarar vermeden ya da üründe herhangi bir etkinlik kaybına sebebiyet vermeden, kozmetik ürün güvenliliğini sürdürebileceği kullanım süresi belirlenmelidir.
Stabilite testlerinde, ürünün piyasaya sunumunda kullanılacak ambalaj ve kaplara ilişkinde stabilite testleri gerçekleştirilmelidir.
- Mikrobiyolojik kalite:
Bitmiş ürün ve hammaddelerinin belirtilen mikrobiyolojik spesifikasyonlarının belirlenmesine ilişkin bilgiler yer alır. Özel bir popülasyonda ve/veya hassas vücut bölgelerinde kullanılması amaçlanan kozmetik ürünlerin mikrobiyolojik spesifikasyonlarına özellikle dikkat edilmelidir. Göz çevresinde, genel olarak mukoza zarlarında, hassas deride, üç yaş altı çocuklarda, yaşlılarda veya riskli bağışıklık yanıtı gösteren kişilerde kullanılması planlanan kozmetik ürünlerin mikrobiyolojik spesifikasyonları önem taşır.
- Tarama-zorlama (Challenge testleri):
Depolama ve kullanım süresince ürünün mikrobiyolojik olarak stabilitesinin sağlanması amacıyla, geliştirme aşamasındaki kozmetik ürün formülasyonunda yer alan koruyucunun etkinliğinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu değerlendirme tarama- zorlama testi ile yapılır.

Kozmetik ürün beyanları:

Ayrıca kozmetik ürünlerin özelliklerine, etkinliklerine ve/veya güvenliliklerine ilişkin kozmetik ürünün etiketi, ambalajı ve/veya tanıtımlarında kullanılan iddialar, beyanlar varsa bunlarda ilgili testlerle kanıtlanmalıdır.
Örneğin:
Kozmetik ürünün spesifik olarak belirli bileşeni ya da bileşenleri içermediği iddia edilmesi durumunda: ürün bileşiminde bu bileşen/bileşenlerin bulunmadığı TSE ISO IEC 17025 standartlarında akredite laboratuvardan alınacak söz konusu maddeyi/maddeleri içermediğine dair analiz yapılarak, analiz raporunun kozmetik ürün bildirimi sırasında sunulması gerekir.

Kozmetik ürün ya da içerdiği bileşenler için için “organik” veya “doğal” beyanları varsa, üreticilerin bu beyanların gerekliliklerini sağladıklarını kanıtlayan belgelere sahip olmaları gereklidir. Uluslararası kabul gören belgelendirme kuruluşları tarafından “organik” beyanı için belgelendirmenin yapılmış olması gerekmektedir. Doğal ve/veya organik kozmetik bileşenler ve ürünlere ilişkin belgelendirmelerde uluslararası kabul gören uyumlaştırılmış standartlar (TS ISO 16128-1/ISO 16128-1, ISO 16128-2) veya uluslararası kabul gören belgelendirme kuruluşlarının kriterleri dikkate alınır.
Vegan iddiası bulunan kozmetik ürünlerin Ulusal Kozmetik Mevzuatı esaslarını karşılamasıyla birlikte ürünün içeriğinde hayvanlardan elde edilen hiçbir bileşenin kullanılmadığının ilgili kuruluşlar tarafından belgelendirilerek kanıtlanmış olması gerekmektedir.

Kozmetik Ürün bildirimi kapsamındaki hizmetlerimiz:

- Kozmetik ürün bildirimi ve firma kayıt işlemlerinin yapılması,
- Kozmetik ürün ihracat sertifikası başvurusu ve nanomateryal bildirimlerinin yapılması,
- Kozmetik ürün formülasyonun, ürün iddialarının, etiket örneğinin mevzuatlara uygunluğunun kontrolü,
- Kozmetik ürün güvenlilik değerlendirmesi ve ürün bilgi dosyası hazırlanması.

Diğer Başlıklar:

- Kozmetik firma kaydı ve ürün başvurusu/bildirimi için tıklayınız.
- Kozmetik ürün etiketi hakkında bilgi için tıklayınız.
- Kozmetik ürün bilgi dosyası hakkında bilgi için tıklayınız.



İşimiz sadece "Kimya" dır.
Kimyasallarla ilgili projelerinizde hedeflerinize ULAŞ Mühendislik Danışmanlık'la ulaşın...