Güvenlik Bilgi Formu (MSDS/SDS) Hazırlama

-Güvenlik Bilgi Formu nedir?

Güvenlik Bilgi Formu (GBF), İngilizce olarak Material Safety Data Sheet ifadesinin baş harflerinin kısaltılmasından oluşan MSDS olarakta bilinmekte ve kullanılmaktadır.
"Zararlı Maddeler ve Karışımlara ilişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmeliğe" göre Güvenlik Bilgi Formu: İnsan sağlığı ve çevrenin, zararlı maddelerin ve karışımların olumsuz etkilerinden korunması amacıyla; zararlı maddelerin ve karışımların özelliklerine ilişkin ayrıntılı bilgilerin bulunduğu ve işyerlerinde zararlılık özelliklerine göre alınacak güvenlik önlemlerini içeren belge olarak tanımlanmaktadır.

Güvenlik Bilgi Formu bir anlamda o madde/karışımın kimliği olarak düşünülebilir. Söz konusu madde/karışımın fiziksel ve kimyasal özellikleri yanında depolanması, çalışılması, taşınması sırasında uyulması gerekli tüm bilgilere ulaşabileceğimiz çok önemli bir belgedir.
Ayrıca o kimyasalla bir kazaya maruz kalınması durumunda ne yapılması gerektiğine, uygulanması gereken acil durum prosedürlerine yönelik bilgileri içerdiği için İş Güvenliği ve çevrenin korunması açısından büyük önem taşımaktadır.
Bu nedenle, tedarikçisi olduğunuz ürünün doğru olarak sınıflandırılması, buna bağlı olarak da güvenlik bilgi formunun doğru olarak hazırlanması oluşabilecek risklerin önüne geçilebilmesi adına büyük fayda sağlayacaktır.

-Güvenlik Bilgi Formu hangi bölümlerden oluşur?

Güvenlik Bilgi Formu 16 bölümden oluşur. Bu bölümler: Madde/Karışımın kimliği, zararlılık tanımlaması, bileşimi/içindekiler hakkında bilgi, fiziksel ve kimyasal özellikler, ilkyardım, yangın, kaza önlemleri, maruz kalma kontrolleri, toksikolojik, ekolojik bilgiler, elleçleme ve depolama, kararlılık ve tepkime, bertaraf, taşımacılık bilgileri ve mevzuat bilgileri gibidir.

-Güvenlik Bilgi Formlarının hangi Yönetmeliğe göre hazırlanması gerekmektedir?

"Zararlı Maddeler ve Karışımlara ilişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik"in yayımlanmasıyla birlikte, önceki yönetmelik olan "Tehlikeli Maddeler ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik" 1/6/2016 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır. Güvenlik bilgi formları'nın yeni Yönetmeliğe uygun olarak hazırlanması gerekmektedir. Eski Yönetmeliğe göre hazırlananların ise yeni Yönetmeliğe göre güncellenmesi gerekmektedir.

- Neden Güvenlik Bilgi Formlarının yeni Yönetmeliğe uygun olması gerekmektedir?

Madde ve Karışımların dünya üzerinde birbirlerinden farklı, çok çeşitli şekillerde sınıflandırılmaları nedeniyle ortaya çıkan sakıncalar üzerine, Birleşmiş Milletler kimyasalların sınıflandırılmaları ve etiketlendirilmelerinde kolay anlaşılabilir sembollerin kullanılarak, uluslararası birlikteliğin sağlanması amacıyla "Globally Harmonized System (GHS)" olarak adlandırılan Küresel Uyum Sistemini oluşturmuştur.

Bu gelişmeye bağlı olarak konu ile ilgili AB'de yapılan uyum çalışmaları ile CLP tüzüğü oluşturulmuştur. Bu tüzük uyarınca AB üye ülkelerinde kimyasal madde üreten veya ithal eden firmaların, ürünlerini bu tüzüğün usul ve esaslarına uygun olarak sınıflandırıp, etiketlendirip, ambalajlamaları gerekmektedir.

Ülkemizde de yapılan uyum çalışmaları sonucunda "Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik" yayımlanmış, Sınıflandırma, Etiketleme ve Ambalajlamaya yönelik önceki Yönetmelikte yer alan eski piktogramların yerini, Küresel Uyum Sistemine uygun zararlılık işaretleri almıştır. Ayrıca önceki Yönetmelikte yer alan "R" Risk İbarelerinin yerini, "H" Zararlılık ifadeleri, "S" Güvenlik ibarelerinin yerini de "P" Önlem ifadeleri almıştır. Yeni mevzuatlarımıza göre hazırlanan, Güvenlik Bilgi Formlarında Zarar ve Önlem ifadeleri ile yeni zararlılık işaretleri kullanılmaktadır.
Örnek olarak, aşağıda Cilt Aşınması zararlılığına ait önceki mevzuata göre risk piktogramı ve yeni mevzuata göre yerini alan, Küresel Uyum Sistemine göre (GHS) Zararlılık işareti görülmektedir.
güvenlik bilgi formu

Bu nedenle, ürünlerin AB üye ülkelerinde dolaşımının sorunsuzca sağlanabilmesi açısından, bu pazarlarda faaliyet gösterecek kimyasal madde/karışım üretici firmaların ürünleri için yeni sisteme göre hazırlanmış/güncellenmiş Güvenlik Bilgi Formlarını (MSDS) temin etmeleri gerekecektir.

-Güvenlik Bilgi Formu nasıl hazırlanır?

Zararlı maddeleri ve karışımları piyasaya arz edecek tedarikçi, güvenlik bilgi formunun hazırlanabilmesi için gerekli bilgileri sağlar.
Ülkemizde piyasaya arz edilecek ürünler için,
-Güvenlik bilgi formları Türkçe olarak hazırlanır.
-Güvenlik bilgi formları, yukarıda adı geçen Yönetmeliğimizde belirtilen formata uygun olarak, belgelendirme kuruluşu tarafından belgelendirilmiş kişilerce hazırlanır.

İthal edilen ürünlerin daha önce üretici firmaları tarafından kendi yerel mevzuatlarına uygun olarak hazırlanmış Güvenlik Bilgi Formları, ülkemizde bu ürünlerin piyasaya arz edilmelerinden sonra geçerli olmayacağından, ulusal mevzuatımıza uygun olarak, Türkçe ve belgelendirilmiş kişilerce hazırlanmış Güvenlik Bilgi Formlarının hazırlanması gerekmektedir.

Güvenlik Bilgi Formlarınız (GBF)/MSDS, TSE sertifikalı Kimya Yüksek Mühendisimiz tarafından,
- Ulusal mevzuatımıza uygun olarak Türkçe ya da,
- İhraç edilecek ürünler için AB Mevzuatına uygun ve İngilizce olarak hazırlanmaktadır.



- Genişletilmiş güvenlik bilgi formu nedir?

İşimiz sadece "Kimya" dır.
Kimyasallarla ilgili projelerinizde hedeflerinize ULAŞ Mühendislik Danışmanlık'la ulaşın...